Op dinsdagochtend 29 januari was topsporter Mark van Dijk te gast op basisschool De Zjwiek in Roggel. Hier gaf hij een gastles over fair-play in het kader van KERNgezond. Mark is toptalent in het judo en won afgelopen jaar brons op de Olympische Spelen voor de jeugd.

 

In de groepen 5/6 introduceerde Mark zich eerst waarna de kinderen hem uiteraard het hemd van het lijf mochten vragen. Hierna was het tijd voor de kinderen om zelf aan de slag te gaan. In groepjes maakten ze een woordweb rondom het thema ‘fair-play’. Zo beschreven de kinderen dat samen spelen, goed met elkaar omgaan, respect hebben voor elkaar, luisteren naar elkaar en nog vele andere dingen onder fair-play vallen.

 

Daarnaast gingen de kinderen de discussie met elkaar aan over fair-play in de sport. Via filmpjes werd hun een aantal situaties voorgelegd met de vraag wat zij zouden doen. Zou je bijvoorbeeld wel of niet scoren als er bij voetbal een speler geblesseerd op het veld ligt. Zet je door als het tegenzit en andere voorbeelden. De kinderen zagen in dat eerst nadenken voordat je iets doet, doorzettingsvermogen, doelgericht zijn en elkaar helpen allemaal onderdelen zijn die terug in de topsport, maar dat dit ook toepasbaar was op hunzelf.

 

Uiteraard ging elke klas nog samen met Mark op de foto.

 

De volgende activiteit van KERNgezond Roggel zal plaatsvinden op 21 maart. Dan gaan de kinderen aan de slag met de smaaklessen.

Foto's 

Meer weten? 

Erik Joosten

Projectmanager

Neem contact op