Vijf basisscholen in de gemeente Nederweert zijn de laatste tijd druk in de weer geweest met het thema ‘zwerfafval’. Middels een gastles en een prikactie rondom de scholen pakten zij dit maatschappelijk aan.

 

Deze actie was tevens de tweede activiteit van KERNgezond. De activiteit werd uitgevoerd samen met OnsBuro. Basisscholen De Kerneel, De Bongerd, De Klimop, Budschop en De Tweesprong namen met de groepen 5 en/of 6 deel aan deze activiteit. Het eerste gedeelte van de activiteit vond in de klas plaats. OnsBuro gaf voorlichting over het zwerfafvalprobleem en wat voor gevolgen dit heeft voor de natuur en dat hierdoor jaarlijks veel dieren sterven. Daarna speelden de kinderen een afvalbingo waarbij ze het goede antwoord op de quizvragen moesten aanstrepen op hun bingokaart.

 

Als tweede deel gingen de kinderen naar buiten om rondom de school afval te prikken. In kleine groepen kregen ze afvalzakken, prikkers, handschoenen en hesjes mee om dit zo netjes mogelijk te kunnen doen. De kinderen vonden vanalles; van plastic snoeppapiertjes tot sigarettenpeuken en van glazen flesjes tot zonnebrillen.

 

Terug op school werd geteld hoeveel stuks zwerfafval de kinderen in een klein tijdsbestek hadden gevonden. Dit was toch wel enorm veel! Er werd afgesloten met de afspraak dat de kinderen zelf ook zo goed mogelijk gingen opletten op hun eigen afval.

 

De volgende activiteit van KERNgezond Nederweert vind plaats op 18, 19 en 25 maart.

 

Foto's 

Meer weten? 

Evy Steeghs

Projectmanager

Neem contact op