De wijk rondom basisschool De Doolgaard ziet er weer een stuk schoner uit. Dit dankzij de groepen 6-7 van de school. In het kader van het project KERNgezond gingen ze aan de slag met zwerfafval.

 

Normaal gesproken bestaat de zwerfafvalles uit een theoriegedeelte in de klas om vervolgens in groepjes in de wijk afval te gaan prikken. Vanwege de maatregelen rondom corona was dit niet mogelijk en dus werd er een andere creatieve oplossing gevonden. Een speeltuintje in de buurt werd als uitvalsbasis gekozen. Gescheiden van elkaar beleefden de klassen een leuke en ook zeer leerzame activiteit.

 

Om de kinderen toch de nodige kennis over zwerfafval bij te brengen werd er in kleine groepjes gestart met een quiztocht door de speeltuin. Op verschillende plaatsen waren vragen omtrent zwerfafval te vinden die de kinderen vervolgens zo goed mogelijk probeerden te beantwoorden. Na het samen nakijken en het bespreken van het thema zwerfafval stond het tweede gedeelte op het programma; het zelf gaan opruimen van zwerfafval.

 

In groepjes gingen ze de wijk in bewapend met een afvalgrijper, een handschoen en een opvallend hesje, dat beschikbaar gesteld was door de gemeente Horst aan de Maas. De hele buurt kon zo zien hoe goed de kinderen bezig waren. Vol enthousiasme gingen de kinderen aan de slag met het verzamelen van sigarettenpeuken, drankkartons, plastic, glazen flessen en al het andere wat ze konden vinden wat niet op straat thuis hoorden. Elke groepje was ongeveer een half uur op pad.

 

De buit aan het einde van de dag waren 5 vuilniszakken helemaal vol met ruim 3.500 stukjes zwerfafval. Na het opruimen van al dit zwerfafval kunnen de kinderen wel terecht zwerfafval-helden genoemd worden! Met een groot applaus voor zichzelf liepen ze met een mooie glimlach weer terug nar school.

Foto's 

Meer weten? 

Janiek Hendrikx

Projectmanager

Neem contact op