KERNgezondTV #33 met Kenneth van Kempen (Basketballer)

 

TONGFILET MET CITROEN-KNOFLOOKBOTER

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 

-4 el bloem

-2 tongen à 200 g, schoongemaakt en het vel verwijderd

-30 g boter

-1 el gehakte peterselie

 

Voor de saus:

-40 g boter

-2 teentjes knoflook, gepeld en licht gekneusd

-¼ tl zoet paprikapoeder

-sap van 1 citroen

 

Bereidingswijze:

Verhit voor de saus boter en knoflook in een kleine pan op matig vuur tot de boter bruist. Voeg de paprikapoeder en zout toe, en bak even zodat de smaken zich vermengen. Voeg, als de knoflook begint te kleuren het citroensap toe, en laat nog even pruttelen. Houd warm.

Strooi de bloem op een bord en paneer de vissen aan weerszijden licht. Verhit de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de vissen op matig tot hoog vuur mooi goudbruin. Bestrooi ze met zout en draai ze voorzichtig om. Bestrooi weer met zout en bak goudbruin. Doe een deksel op de pan en bak nog enkele min tot de vissen gaar zijn. Voeg nog een klontje boter toe, wanneer er niet genoeg boter in de pan zit of wanneer de boter in de pan te bruin is geworden.

Schep de vissen op borden. Schep 2 el saus in de koekenpan, verwarm en roer de aanbaksels los. Schep over de vissen en strooi de peterselie erover. Schep de rest van de saus erover en serveer meteen.

KERNgezondTV #32 met Angela Steenbakkers (Handbal)

 

COUSCOUS SALADE MET KIP

 

Ingrediënten voor 2 personen:

-½ rode ui

-200 ml hete kippenbouillon (van tablet)

-150 g couscous

-150 g gerookte kipfilet

-1 eetrijpe avocado

-¼ citroen

-1½ el olijfolie

-1 gele paprika

 

Bereidingswijze:

Snijd de ui in dunne ringen en week de uienringen 5 min, in een bakje met koud water. Schenk de bouillon over de couscous, laat 5 min, wellen. Snijd ondertussen de kipfilet in zo dun mogelijke plakjes. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd het vruchtvlees in plakjes. Pers de citroen uit. Besprenkel de avocado met de helft van het citroensap. Maak een dressing van de olie en de rest van het citroensap en breng op smaak met peper. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes. Roer de dressing met de paprika door de gewelde couscous. Laat de uiringen op keukenpapier uitlekken. Verdeel de kip, ui en avocado over de couscous.

KERNgezondTv #31 met Roel Janssen (Voetballer)

 

PASTA PESTO MET KIP

 

Ingrediënten voor 2 personen:

-2 kipfilets

-4 eetlepels pesto

-2 eetlepels creme fraiche

-halve ui

-halve rode peper

-1 teen knoflook

-50 gr rucola

-Cherrytomaatjes

-zout/peper

-1 tl Italiaanse kruiden

-150 gr pasta

-evt. champignons, paprika, courgette, geraspte kaas

 

Bereidingswijze:

Snijd de kipfilet in stukjes. Breng de kip op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden. Zet een pan water op en kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak. Snipper het uitje en snijd de rode peper en knoflook fijn. Snijd ook de cherrytomaatjes in tweeën of vieren. Giet een scheutje olie in een pan en bak de blokjes kip gaar (circa 4-5 minuten). Voeg vervolgens de ui, rode peper, cherrytomaatjes en knoflook toe. Na circa 2 minuten voeg je de pesto en creme fraiche toe en laat je het geheel opwarmen. Serveer de pasta kip-pesto met rucola.

KERNgezondTV #30 met Vera van Pol (turnster)

 

ZALM OP BROCCOLIPUREE

 

Ingrediënten voor 4 personen:

- 4 stukken zalmfilet van 125 g

-2 eetlepels citroensap

-750 g broccoli

-100 ml halfvolle melk

-2 eetlepels olijfolie

-2 teentjes knoflook

-1 bosuitje, in ringetjes

-2 eetlepels neutrale olie

 

Bereidingswijze:

Wrijf de stukken zalm in met zout, peper en citroensap en laat ze zo 10 minuten liggen.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stronken in plakjes. Kook de broccoli in ruim water met zout in 4-6 minuten gaar. Giet af en pureer de broccoli met de melk in de keukenmachine of blender tot een fijne puree.

Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de knoflook zachtjes tot het gaat geuren. Roer de broccolipuree erdoor en warm de puree goed door tot hij iets dikker wordt. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep de bosui erdoor.

Dep de zalmfilets goed droog en bestrijk ze dun met olie. Bak de filets in een hete koekenpan met antiaanbaklaag (zonder extra olie) in 6-8 minuten mooi bruin, de zalm mag van binnen nog rosé zijn. Schep de broccolipuree op vier warme borden en leg de zalmfilets erop.

KERNgezondTV #29 met Nicole den Dulk (Para-dressuur)

 

SPINAZIE MET AARDAPPEL

 

Ingrediënten:

-0.6 kg vastkokende aardappelen

-½ rode ui

-2 el olijfolie

-1 tl kerriepoeder

-300 g spinazie (zak à 300 g)

 

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in 20 min gaar. Snijd de ui in halve ringen. Verhit ondertussen de helft van de olie in een koekenpan en fruit de ui en het kerriepoeder 4 min. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Schenk het overtollige vocht uit de pan.

Giet de aardappelen af. Snij de aardappelen in hapklare stukken. Schep de spinazie erdoor en breng op smaak met peper en zout.

KERNgezondTV #27 met Ferry de Regt (voetballer)

 

SPAGHETTI MET ZALM

 

Ingrediënten voor 2 personen:

-150 g spaghetti

-5 el olijfolie

-250 ml melk

-½ zakje mix voor pasta carbonara (zakje à 65 g)

-75 g rucolaslamelange

-150 g gerookte zalmblokjes

 

Bereidingswijze:

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit van de olie in een pan. Voeg de melk en de sausmix toe en breng al roerend aan de kook. Kook de saus 2 min. op laag vuur.

Meng de Rucola sla met de rest van de olie en eventueel peper en zout. Meng de spaghetti met de saus. Verdeel de zalmblokjes erover en bestrooi met versgemalen peper. Serveer met de salade.

KERNgezondTV #27 met Karin Mennen (Volleybalster)

 

PASTA DI LIBERO

 

Ingrediënten voor 4 personen:

250 gram penne pasta

250 gram mascarpone

1 bosje lente ui of bosui

2 bakjes romaatjes (soort cherrytomaat)

1 bakje ham reepjes

 

Bereidingswijze:

Pasta koken volgens verpakking. Tomaatjes in vieren snijden en de lente uitjes in ringetjes snijden. Als pasta gekookt is mascarpone, gesneden lente ui, gesneden tomaat en de ham reepjes toevoegen. Goed door elkaar roeren en direct serveren.

KERNgezondTV #26 met Sanne Simons (judoka)

 

SUSHI GEROOKTE KIP

 

Ingrediënten voor 1 persoon

-125 g sushirijst

-150 ml kraanwater

-1½ eetlepel rijstazijn

-1 theelepel suiker

-1 mespunt zeezout

-2 norivellen

-1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

-2 theelepel wasabipasta

-1 bosuitje

-1 eetlepel gerookte kipfiletreepjes

-2 eetlepel Japanse sojasaus

 

Bereidingswijze:

Spoel de rijst af in een zeef. Laat de rijst 10 min. staan in een pan met dikke bodem. Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook met de deksel op de pan, 2 min op hoog, 5 min op middelhoog en 12 min op laag vuur. Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan, dek de pan af met een schone theedoek, leg de deksel erop en laat 15 min. staan.

Verwarm de azijn, suiker en het zout in een steelpan en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal. Sprenkel de dressing erover. Schep om en koel met een waaier of krant.

Leg een nori vel op het matje. Bedek met de helft van de rijst, houd bovenaan een strookje vrij van 2 cm. Strooi de helft van de sesamzaadjes over de rijst en bestrijk het midden van de rijst met de helft van de wasabi. Snijd de bosui in dunne reepjes. Verdeel de helft van de kipfilet over het midden van de rijst en leg de helft van de bosui erop. Rol op met het matje. Snijd de rol in 8 stukken. Maak nog een rol. Serveer de sushi met de sojasaus.

KERNgezondTV #25 met Jop Heerkens (voetbal)

 

BOERENKOOL

 

Ingrediënten voor 4 personen

-2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr

-8 grote iets kruimige aardappels of 9 10 kleintjes

-3 grote uien (gesnipperd)

-250 gr gerookte spekreepjes of blokjes

-Flink wat olijfolie

-1 el zongedroogde tomaatjes

-1 bouillonblokje rund

-Zeezout

 

Bereidingswijze:

Schil de aardappels, snij ze in flinke partjes en was ze. Doe ze in een grote pan met flink wat water, bouillonblokje en wat zeezout en breng aan de kook. Als het gaat koken dan doe je die twee zakken boerenkool er bij, beetje aanstampen met je hand. Dit laat je royaal 20 a 22 minuten langzaam koken. Neem een koekenpan en vul de hele bodem met een dun laagje olijfolie. Doe de spekblokjes en de uiensnippers er in. Lijkt vrij veel, maar slinkt. Al roerend lekker laten uitbakken. Na 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes er bij en dit mengsel krijgt nu een heerlijke diep warme, romige, smaak. Dan aardappels met boerenkool boven de gootsteen goed afgieten. Neem een mixer of stamper en stamp het ruw fijn. Voeg nu het mengsel uit de koekenpan toe met de olie en mixer of stamp het goed fijn en door elkaar. Juist door de olijfolie wordt het smeuïg. Proef nu even en je ziet dat je een heerlijke stamppot hebt met een diep warme smaak. Smullen maar !

KERNgezondTV #23 met Fenne Mennen (reddingszwemmen)

 

SALADE MET AARDBEI IN BIESLOOK DRESSING

 

Ingrediënten voor 1 salade:

-100 gram sla

-50 gram aardbeien

-1 ei

-Scheutje azijn

-Peper en zout

-Snufje suiker

-Olie

-Fijngesneden bieslook

 

Bereidingswijze:

Maak de sla voorzichtig maar zorgvuldig schoon. Droog de sla en pluk de bladeren klein. Doe de eieren in een kom of in de keukenmachine en mix ze met de azijn, peper, zout en suiker tot een gladde saus ontstaat. Voeg de olie (eerst druppelsgewijs later straalsgewijs) toe tot een mooie mayonaise-achtige saus ontstaat. Roer de bieslook door de saus. Snij de aardbeien in hapklare stukjes. Doe de sla, aardbeien en bieslook dressing in een kom en meng alles door elkaar. Serveer in een mooie kom of op een mooi bord.

KERNgezondTV #22 met Lorenzo Caboni (Breakdancer)

 

VOLKORENPASTA MET BROCCOLI EN KIP

 

Ingrediënten voor 2 personen:

Broccoli - 400 gram

Kip - 200 gram

Volkorenpasta - 100 gram

Peterselie - 10 gram

 

Bereidingswijze:

Bereid de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de kip in blokjes en bak deze in de pan totdat ze goudbruin zien. Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes, snijd ook de stam in blokjes. Voeg de broccoli toe aan de kip en bak even mee. Hak de peterselie en voeg samen met wat versgemalen peper toe. Voeg de pasta toe, schep alles door elkaar en dien het op een leuke wijze op.

KERNgezondTV #21 met Koen Heijnen (freerunner)

 

CAESAR SALAD MET GEROOKTE KIP EN DRESSING

 

Benodigdheden voor 1 persoon:

2 eieren

1 zak romaine sla

handjevol parmezaanse kaas

1 klein pakje gerookte kipreepjes

1 zakje croutons of zelfgemaakte croutons

 

Voor de dressing:

3 teentjes knoflook

1 eetlepel mosterd

1 eetlepel azijn

2 eetlepels mayonaise

100 ml olijfolie

scheutje citroensap

eventueel zout en/of peper

 

Bereidingswijze:

Begin met het opzetten van een pannetje water voor je eieren. Als het water kookt, voeg je de eieren toe en kook je deze zacht/hardzacht/ of hard. Maak ondertussen de dressing. Maak daarvoor 3 teentjes knoflook schoon en snijd deze heel fijn of doe de teentjes in een knoflookperser. Meng de knoflook met de mosterd, azijn en mayonaise. Dit kan je in een blender doen als je wilt dat het een heel glad sausje wordt. Of je kan het gewoon met een kleine garde/lepel mengen. Als je dit gemengd hebt, voeg je beetje bij beetje de olijfolie toe. Eventueel kan je wat meer/minder olijfolie toevoegen, als je de saus wat dikker/of dunner wilt. Meng de olijfolie goed door het sausje en voeg daarna nog een klein scheutje citroensap voor de frisheid toe. Eventueel kan je het sausje nog op smaak brengen met zout/peper. Mix het sausje dan even kort in een blender om te voorkomen dat je hele stukken in de dressing krijgt. Doe de sla in een grote kom, wat Parmezaanse kaas eroverheen verdelen, croutons en gerookte kipfilet erbij, de gekookte eieren en als laatste de dressing en klaar is je heerlijke Caesar salade!

KERNgezond TV #20 met Ard van Peppen (Voetballer)

 

PASTA MET KIP EN GROENTEN IN TOMATENSAUS

 

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gr. kipfilet

2 rode uien

2 teentjes knoflook

3 kleuren paprika’s

250 gr. champignons

pastakruiden

5 etl. pastasaus

groene erwten

zwarte olijven

500 gr. penne pasta

zonnebloemolie

peper en zout

basilicum

 

Bereidingswijze:

Pel en snijd de uien in kleine blokjes en bak deze iets aan in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Hak 2 teentjes knoflook fijn en bak deze kort mee. Snijd de kipfilet in stukjes en bak deze met de uien en knoflook mee. Kruid het geheel met wat zout en peper. Schep geheel om en laat voor 10 minuten bakken. Snijd de paprika’s en de champignons in blokjes en voeg deze toe aan de kipfilet. Kruid het geheel met peper en zout, voeg de groene erwten toe en schep alles door. Strooi de pastakruiden erbij en voeg de pastasaus toe. Schep geheel om en laat de saus op middelmatig vuur doorbakken. Voeg de gesneden olijven erbij en roer geheel door. Recept van mijn zelfgemaakte pastasaus volgt snel op de blog! Kook de penne pasta met een snufje zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af wanneer deze gaar is en kiep deze terug in de pan.

Schep de pastasaus met de groente bij de pasta in de pan en schep alles goed door. Je kunt de saus natuurlijk ook apart serveren. Voeg wat verse basilicum blaadjes toe aan de pasta en dan mag je eindelijk lekker gaan genieten!

KERNgezondTV #19 met Maartje Paumen (hockeyster)

 

SMOOTHIE SPECIAAL

 

Ingrediënten voor 1 smoothie:

1 kleine winterpeen

1 groene appel

125ml Water

1 kleine komkommer

6 muntblaadjes

 

Bereidingswijze:

Het water, de wortel en de groene appel mogen eerst de blender in. Voeg daarna de andere groenten toe. Laat het lekker blenderen tot het één geheel wordt. Versier de rand van het glas eventueel met een schijfje fruit.

KERNgezondTV #18 Bo Piepers (BMX-er)

 

TRUFFELSPAGHETTI MET BIEFSTUK

 

Ingrediënten voor 2 personen:

150 gram spaghetti

2 kogelbiefstukjes

125 gram spekblokjes

2 teentjes knoflook

1 ui

2 eetlepels truffelolie

chilivlokken

peper en zout

 

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Dep de biefstukken droog met een vel keukenrol. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de biefstuk op hoog vuur 45 seconden per kant. Bestrooi ze tijdens het bakken met peper en zout. Leg de biefstukken op een bord en dek af met aluminiumfolie. Laat rusten terwijl je de rest van het gerecht maakt. Bak de spekblokjes in een droge pan knapperig. Snipper de ui en hak de knoflook fijn; voeg deze aan de spekblokjes toe. Bak mee tot de ui glazig wordt. Voeg de gaargekookte spaghetti aan de spek, ui en knoflook toe en voeg de truffelolie en chilivlokken naar wens toe. Schep even goed om. Snijd de biefstuk in reepjes en schep deze luchtig door de spaghetti. Schep de truffelspaghetti met de biefstuk in diepe borden en serveer

KERNgezondTV #17 – Tom van Hyfte (Voetballer)

 

RIJST MET BROCCOLI EN ZALM

 

Ingrediënten 4 personen:

375g Zalmfilet (zak à 750g)

600g broccoli

800g basmatirijst (gekookt)

1 teen knoflook

2 eetlepels olie

4 eetlepels ketjap manis

50ml kraanwater

 

Bereidingswijze:

 

Laat de zalm ontdooien. Snijd de broccoli in roosjes en kook in water met zout in ca. 4 min. beetgaar. Giet af en laat uitlekken.

Snijd ondertussen de zalm in blokjes van ca. 2 cm. Verwarm de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de knoflook fijn. Verhit ondertussen de olie in een wok en fruit de knoflook 1 min. Voeg de blokjes zalm toe en roerbak 3 min.

Voeg de ketjap, het water en de broccoli toe en roerbak nog 2 min. Verdeel de rijst, broccoli en zalm over kommen.

KERNgezondTV #16- Daan Versleeuwen (Handballer)

 

KANGOEROESTEAK

 

Ingrediënten voor 4 personen:

4 kangoeroe lendesteaks van 150 gr

1 tl tijm

2 tl citroensap en 2 tl citroenrasp

1 tl olijfolie

1 bol knoflook horizontaal doormidden gesneden

mespuntje peper

½ tl zout.

 

Bereidingswijze:

Wrijf de steaks in met citroenrasp, peper, zout, tijm en olijfolie in en laat enkele uren marineren. Smeer ook wat van de marinade op de doorgesneden knoflook. Verwarm de grill of BBQ en laat deze goed heet worden. Gril de steaks en leg er de bollen knoflook met de doorgesneden kant bovenop. Gril de steaks ongeveer 3 minuten per kant (dikke stukken wat langer). Maak er een mooi ruitjes patroon in door ze een kwart slag te draaien. Laat de lapjes na het bereiden 5 minuten rusten. Doe de knoflook in een magnetronschaal met deksel en zet 2 minuten in de magnetron op vol vermogen. Doe de steaks op een mooie schaal en leg de gegrilde knoflook erbij.

KERNgezondTV #15- Aito Köster (bokser)

 

Benodigdheden voor 4 personen:

4 stukken zalmfilets (à 150 gram)

3 teentjes knoflook

zeezout en zwarte peper

2 tl gedroogde tijm

4 el olijfolie

1 courgette

8 cherrytomaatjes

2 kleine rode uien

400 gram (spelt)pasta

3 el room

 

Bereidingswijze:

Spoel de zalm schoon en marineer hem met 2 geperste teentjes knoflook, zeezout, peper, tijm en 1 el olijfolie.

Snijd vervolgens alle groenten in stukjes terwijl je de speltpasta gaarkookt.

Doe 3 eetlepels olijfolie in een pan, voeg de groenten toe en bak ze 5 min. op hoog vuur.

Doe de pasta in een vergiet en laat hem uitlekken. Doe hem terug in dezelfde pan en voeg 3 eetlepel geitenroom en 1 geperst teentje knoflook toe. Roer goed en doe de groenten erbij.

Leg de zalm in de pan van de groenten. Bak op laag vuur totdat de vis roze van kleur is. Snijd hem in grote stukken en voeg ze bij de pasta en groenten. Serveer alles in een mooie kom. Eet smakelijk!

KERNgezondTV #14- Mike Schloesser (handboogschutter)

 

AARDAPPEL-TONIJNSALADE MET ASPERGES

 

Benodigdheden:

500 g krieltjes

3 eieren

1 rode ui

350 g groene asperges

200 g extra fijne tuinerwten uit de diepvries

160 g tonijn & dressing zongedroogde tomaat

2 takjes basilicum

 

 

Bereidingswijze:

Halveer de krieltjes. Kook ze in water met zout in 8 minuten gaar. Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard. Giet de krieltjes af en verdeel ze over een schaal. Pel ondertussen de eieren en snijd ze in partjes. Snipper de ui.

Breek de houtachtige onderkant van de asperges en snijd de asperges in stukjes van 2 cm. Kook de asperges en tuinerwten in water met zout in 4 minuten beetgaar.

Giet de asperges en tuinerwten af en spoel ze af onder koud stromend water. Meng de lauwwarme krieltjes, asperges en erwten met de ui en tonijn & dressing. Voeg peper en eventueel zout toe. Verdeel de blaadjes basilicum met het ei over de salade. Smakelijk eten!

KERNgezondTV #13- Loes van de Wal (handbalster)

 

PASTASALADE MET GEROOKTE KIP

 

Benodigdheden:

250 g farfalle

300 g wortels

3 el mayonaise

1 el citroensap

1 el olijfolie

3 stengels bleekselderij

250 g gerookte kipfilet

3 el verse bieslook

75 g rucola slamelange

 

Bereidingswijze:

Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de wortel in plakjes en kook in ruim water met zout in 2-3 minuten halfgaar. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.

Roer de mayonaise, het citroensap en de olijfolie door elkaar. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Snijd de bleekselderij in stukjes en de kipfilet in blokjes. Snijd de bieslook fijn. Giet de pasta af en meng hem in een schaal met de dressing, kip, bieslook, wortel en bleekselderij. Breng de salade op smaak met peper en eventueel zout en laat hem 20 minuten afkoelen. Serveer de pastasalade met de slamelange. Smakelijk eten!

KERNgezondTV #12 - Anne-Sophie Hessel (turnster)

 

TROPISCHE FRUITSALADE

 

Benodigdheden:

1 citroen, uitgeperst

2 el vloeibare honing

1 ananas

1 mango

2 el gemalen kokos (bakje 55 g)

3 takjes munt, de blaadjes in reepjes

 

Bereidingswijze:

Start met het mengen van de honing en het sap van de citroen. Maak vervolgens de ananas gereed door de kroon eraf te snijden en de schil te verwijderen. Haal ook de harde kern uit het midden van de ananas. Vervolgens kun je de ananas in de lengte gaan snijden. Maak vier gelijke stukken. Hierna is het een peulenschilletje om de ananas in kleine stukken te verdelen.

 

Hierna dien je de mango schoon te maken. Natuurlijk haal je de pit eruit! Snijdt de mango in mooie delen en marineer het met de mix van citroen en honing. Geef het minimaal tien minuten om goed in te trekken.

De laatste stap is om de kokos in de pan (zonder olie of boter) mooi bruin te bakken. Mix al het fruit en sprenkel de kokos en ook de munt over de mix van fruit!

KERNgezondTV #11 - Gwen van Rosmalen (handbikester)

 

RIJST MET KIPSATÉ, ATJAR EN KROEPOEK

 

Benodigdheden voor 4 personen:

Sesamolie

1 Kipfilet

1 theelepel Harissa (zie Harissa recept) of 1/2 (kruiden)Bouillonblokje

2 a 3 teentjes Knoflook

'n stukje Gember

4 kleinere Uien of 2 grotere Uien

Kipkruidenmix

9 eetlepels Ketjap Manis (zoet) of 6 eetlepels Ketjap Manis

9 eetlepels Tomaten Ketchup of 6 eetlepels Tomaten Ketchup

6 eetlepels (Wijn)Azijn of 4 eetlepels (Wijn)Azijn

4 eetlepels opgehoopte licht bruine Bastardsuiker

4 flinke eetlepels Pindakaas

100 of 150 gram Taugè

Rijst

Atjar

Kroepoek

 

Bereidingswijze:

Verhit een bodempje sesamolie in de wok en bak hierin de Harissa, knoflook en gember licht bruin. Doe er dan de uien bij en fruit deze glazig dan kan de kipfilet (blokjes) met de kipkruidenmix erbij. Bak dan de kipfilet licht bruin, meng dan de ketjap, ketchup, azijn, bastardsuiker en pindakaas onder en laat alles nog even stil pruttelen. Tot slot kan de tauge erbij en kan alles geserveerd worden met rijst, atjar en kroepoek. Smakelijk eten!!!

KERNgezondTV #10 - Gert Jakobs (oud-wielrenner)

 

FRIETJES MET GEZONDE GROENTE EN SLA

 

Misschien iets minder gezond deze keer. Maar ook dat mag wel eens!

 

Benodigdheden voor 1 persoon:

Een kleine portie frietjes

300 gram gezonde groente naar keuze

150 gram ijsbergsla

 

Bereidingswijze:

Frituur de frietjes in de frituurpan.

 

Wok de groente in een wokpan totdat ze lekker knapperig zijn. Je kunt hierbij vele soorten groenten mengen. Kies je eigen favoriete groenten.

 

Was de ijsbergsla en dien deze koud op.

 

Breng het geheel samen op een bord en smullen maar!

KERNgezondTV #7 - Nico Freriks (volleybal) en #9 Sabrina Stultiëns

 

GEWOKTE ZALM MET GROENTE EN SPAGHETTI

 

Benodigdheden voor 4 personen:

500 gr zalmfilet

3 eetlepels olijfolie

300 gr spaghetti

750 gr italiaanse wokgroente

90 gr pestospread

 

Bereidingswijze:

Snijd de zalm in blokjes van 2 cm. Verhit de olie in een wok of een pan met antiaanbaklaag en bak de zalm op hoog vuur 4 min. Schep met een schuimspaan op een bord. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

 

Bak ondertussen de bevroren groente in dezelfde wok of pan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe dat in twee delen, telkens in 1 el olie. Doe alle groente weer in de pan. Voeg de pesto toe en schep om. Schep de zalm erdoor en warm nog 1 min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de spaghetti met de zalm en wokgroenten over de borden. Serveer direct.

KERNgezondTV #8 - Demi Schuurs (tennis)

 

ZUUR VLEES

 

Benodigdheden voor 6 personen:

800 gr rundersukade

500 gr uien

200 ml witte azijn

200 ml water

4 – 5 el appel- perenstroop

2 plakjes ontbijtkoek

3 blaadjes laurier

3 kruidnagels

Peper en zout

Olijfolie

 

Bereidingswijze:

Snijd de sukade in stukjes. Doe het vlees in een kom en voeg 200 ml witte azijn en 200 ml water toe. Voeg zout en peper toe en de laurier en de kruidnagel. Laat dit minimaal een uur, maar nog liever een hele nacht marineren.

 

Snijd de uien in halve ringen. Bak ze rondom zacht in een grote stoofpan in wat boter of olijfolie.

 

Haal het vlees uit de marinade en dep dit droog met een keukenpapiertje. Gooi de marinade niet weg. Breng het vlees extra op smaak met peper en zout en bak dit mee. Schuif de uien naar een kant van de pan en bak het vlees rondom bruin aan de andere kant van de pan. Is je pan niet groot genoeg, haal de uien dan even uit de pan en voeg ze vervolgens weer toe.

 

Voeg de marinade en de appel- perenstroop bij het vlees en laat het zuurvlees ongeveer 2 uur stoven op een laag vuur.

 

Voeg de stukjes ontbijtkoek bij het zuurvlees en roer nog even door. De ontbijtkoek zorgt niet alleen voor een zoete smaak, maar ook voor binding van de saus.

 

Vind je het vlees nog te zuur voeg dan extra ontbijtkoek of perenstroop toe. Of een lepel bruine suiker dat kan ook.

 

Serveer het zuurvlees met aardappelpuree en groenten.

KERNgezondTV #6 - Neiske Becks (Triathlon)

 

ZELFGEMAAKTE PIZZA

 

Benodigdheden voor de pizzabodem:

400 gram bloem

1 zakje gedroogd gist

Zout

2 deciliter water

4 eetlepels olijfolie

 

Voor op de pizza:

Tomatensaus

Geraspte kaas

Paprika

Champignons

En groenten die je zelf lekker vind

 

Bereidingswijze:

Voor de pizzabodem: doe de bloem in een schaal en maak een kuiltje in het midden en giet daar de olijfolie en het water in. Vanuit het midden beginnen met kneden totdat het deeg elastisch wordt. Voeg het zout en de gist toe tijdens het kneden. Als het deeg elastisch is het anderhalf uur in de schaal afgedekt met een vochtige doek laten rijzen. Na anderhalf uur het deeg nogmaals kneden en verdelen in twee gelijke stukken.

 

Snijd de groenten in kleine stukken om deze op de pizza te kunnen doen.

 

Voor de pizzabodem: de twee stukken met een deegroller goed uitrollen tot een dunne plak van zo'n 25 cm doorsnee. De rand iets opzetten en gaatjes prikken in de bodem (niet vergeten!!)

 

Voor op de pizza: verdeel de tomatensaus over de bodem en verdeel over de pizza de paprika, champignons en andere groenten en bestrooi de pizza met de geraspte kaas, nu kan de pizza in de oven!! Dit ongeveer 15 minuten op 200 graden.

KERNgezondTV #5 - Roy Curvers (Wielrennen)

 

MAALTIJDSALADE met GEITENKAAS

 

Benodigdheden:

1 krop of gemakzak lekkere sla

3 tomaten

1 rode of gele paprika

handje gemengde noten (ongezouten)

handje groene olijven of druiven (net waar je zin in hebt)

ruim 100 gr zachte geitenkaas

3 eetlepel olijfolie

1 eetlepel balsamico azijn

1/2 theelepel mosterd

1 theelepel honing

 

Bereidingswijze:

Meng de olijfolie, azijn, mosterd, honing en peper en zout tot een dressing (Doe geen zout door de dressing als je alleen gezouten noten kunt vinden.)

 

Zet een koekenpan op het vuur en rooster hierin de noten (dus zonder vet te gebruiken), tot ze lekker gaan geuren. Hak eventueel de noten in kleinere stukjes.

 

Verdeel de sla over 2 borden en strooi hierover stukjes tomaat, paprika, de noten, de gehalveerde olijven of druiven en verbrokkelde geitenkaas.

 

Dressing erover en klaar!