Op de donderdagen 17 en 31 januari gingen verschillende basisscholen uit de gemeente Nederweert aan de slag met zwerfafval. Dit in het kader van het project KERNgezond.

 

Samen met de experts van Onsburo werd een gastles verzorgt omtrent het thema. Op de basisscholen De Kerneel, De Bongerd en De Klimop uit Nederweert en basisschool De Schrank uit Ospel werd de gastles gegeven. Tijdens een interactieve presentatie van Onsburo werd de kennis van kinderen over zwerfafval getest en werd het nodige uitgelegd over hoe zwerfafval ontstaat en wat voor impact het op het milieu heet. Dit werd gedaan via een filmpje, uitleg en een quiz.

 

Zo leerden ze bijvoorbeeld dat het wel 50 jaar duurt voordat een blikje drinken is verteerd en dat sommige delen van de drinkpakjes helemaal niet verteerd kunnen worden!

 

Uiteindelijk gingen de kinderen in groepjes naar buiten, om het afval rondom de school op te ruimen. Daarbij hielden de kinderen een lijst bij met wat ze allemaal vonden. Op alle vier de scholen bleek dat plastic het meest voorkomende zwerfafval is. Dit terwijl plastic niet verteerbaar is, en dus altijd in de natuur blijft liggen. De kinderen hebben samen voor een opgeruimde omgeving rondom school gezorgd. Op het einde van de les gaven de kinderen dan ook aan dat zij erop gaan letten dat zij hun afval in de prullenbak doen en dat zij het ook leuk vonden om samen de omgeving schoon te maken!

Foto's 

Meer weten? 

Erik Joosten

Projectmanager

Neem contact op