In het kader van de KERNgezond smaaklessen bezochten de kinderen van de groepen 5 van basisschool De Neerakker eetcafé De Tump. Hier beleefden zij een leuke ochtend die geheel in het teken stond van ‘gezonde voeding’.

 

Na de centrale opening gingen de kinderen, verdeeld over vier groepen, aan de slag met verschillende onderdelen die te maken hadden met smaak. Onder leiding van kok Mathijs maakten de kinderen een heerlijk en gezond gerecht. Ze holden een courgette uit, sneden lekkere groentes zoals champignons, paprika en nog meer. Deze groentes werden vervolgens in de uitgeholde courgette gelegd om zo tot een heerlijk gerecht te komen.

 

Daarnaast gingen ze aan de slag met hun zintuigen. Zo probeerden de kinderen door te ruiken, voelen, proeven en te kijken te raden welke producten ze voor zich hadden. Dit was soms erg lastig maar door goed samen te werken kwamen ze eruit.

 

Ook de Schijf van Vijf kwam aan bod. Dit door het spelen van een kwartetspel waarbij setjes moesten worden gemaakt die te maken hadden met de Schijf van Vijf, de kinderen leerden zo bewust en onbewust hierover. Als laatste onderdeel speelden de kinderen een quiz met vragen over voeding, kregen ze enkele onbekende groentesoorten te zien, roken ze aan een kruid en proefden ze nog een onbekend product.

 

Op het einde van de ochtend moest natuurlijk nog de zelfgemaakte gevulde courgette geproefd worden. Deze waren inmiddels in de oven geweest en de kinderen smikkelden er heerlijk van. Aan het grote applaus dat de kinderen voor de gastvrijheid van De Tump over hadden bleek dat het een erg leuke en geslaagde ochtend was geweest.

Foto's 

Meer weten? 

Erik Joosten

Projectmanager

Neem contact op