De kinderen van de groepen 5/6 van basisschool Bösdael gingen op 8 april aan de slag met het thema ‘zwerfafval’. Dit als onderdeel van KERNgezond. Geheel coronaproof vond de activiteit in de frisse buitenlucht plaats.

 

Het thema ‘zwerfafval’ valt binnen de pijler ‘gezond gedrag’ van KERNgezond. Samen zorgen voor minder zwerfafval en samen zwerfafval opruimen zorgt voor een beter milieu. De kinderen werden op een leuke manier bewust gemaakt van dit thema door eerst in groepjes 20 vragen te zoeken en te beantwoorden over het thema. Hoeveel zwerfafval ligt er in onze zeeën? (79 miljoen kilo) Hoe lang duurt het voordat een kauwgom is afgebroken door de natuur? (20 jaar) en nog vele andere vragen kwamen aan bod.

 

Als tweede onderdeel gingen de kinderen zelf het zwerfafval opruimen in de omgeving van de school. Met materialen die de gemeente beschikbaar had gesteld, zoals afvalknijpers, afvalzakringen en afvalzakken, verzamelden de kinderen ruim 1500 stuks zwerfvuil in een klein half uurtje. Van sigarettenpeuken tot pakjes drinken werden gevonden, de kinderen waren verbaasd dat er toch nog zoveel zwerfafval te vinden is in een op het oog zo’n schone buurt.

 

Met een groot applaus voor zichzelf sloten de kinderen de activiteit af. Een activiteit die ze erg leuk en leerzaam vonden.

Foto's 

Meer weten? 

Janiek Hendrikx

Projectmanager

Neem contact op