Op dinsdagochtend 21 mei stond alweer de laatste KERNgezond activiteit voor de kinderen van de groepen 5 / 6 van basisschool De Zjwiek op het programma. Ze brachten een bezoek aan aspergeboerderij Oppe Haes.

 

Gedurende het schooljaar hebben de kinderen allerlei activiteiten beleefd die in het teken stonden van gezond bewegen, gezonde voeding en gezond gedrag. Leuke activiteiten om de kinderen bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Als laatste activiteit stond in het teken van het witte goud, de asperges.

 

Geheel in KERNgezond stijl arriveerden de kinderen per fiets op de aspergeboerderij. Hier werden ze in vier groepjes verdeeld en ze beleefden gedurende deze ochtend dan ook vier onderdelen. Zo gingen ze het aspergeveld op om daar alles te leren over hoe de asperge groeit en hoe deze geoogst wordt. De kinderen mochten zelf ook op zoek naar het witte goud. Hadden ze dit gevonden in de aspergebedden dan mochten ze deze zelf steken.

 

Daarnaast kregen ze ook een rondleiding door de loods. Hier zagen ze hoe de asperge verder verwerkt wordt. Zo wordt deze gewogen, gewassen en gesorteerd op kwaliteit. De kinderen mochten zelf de asperge laten schillen in de machine, zelf de asperges afwegen en meten.

 

Er moest natuurlijk ook geproefd worden. Bij het derde onderdeel maakten ze een heerlijke asperge-ei-salade. Die gegeten worden in blaadje sla. De kinderen sneden zelf de bieslook, bosui, asperge en ei en mengden zelf de saus op basis van Griekse yoghurt. Zo maakten ze een gezonde salade die ze uiteraard ook zelf opaten.

 

Als laatste onderdeel speelden de kinderen een voedingsquiz waarbij ze goed samen moesten nadenken om tot een goed antwoord te komen en de punten niet te verspelen aan een ander team.

 

De ochtend vloog voorbij. Een ochtend waarbij de kinderen veel geleerd hebben en vooral veel plezier gehad hebben er werd dan ook met een groot applaus afgesloten.

Foto's 

Meer weten? 

Evy Steeghs

Projectmanager

Neem contact op