Samen een gezonde toekomst tegemoet, dát is de insteek van de Inspiratietour die dit jaar langs veertien basisscholen in Noord-Limburg gaat. Een zintuiglijk feestje waarbij het opdoen van nieuwe kennis hierbij centraal staat. De kinderen van basisschool De Harlekijn uit Blerick hadden de eer om de aftrap van dit bijzondere initiatief te nemen.

 

De Gezondste Regio

Het worden van de Gezondste Regio treft alle lagen van de bevolking en start bij de allerkleinsten van onze regio, jong geleerd is immers oud gedaan. Zo dachten ook Stichting ‘Wat kies jij?’, Kokkerelli en KERNgezond en zochten onder dit gezamenlijk doel de samenwerking met elkaar. Het resultaat is vormgegeven in de Inspiratietour. Een prikkelende tour die langs veertien basisscholen gaat om deze scholen te stimuleren tot een duurzaam schoolbeleid op het gebied van voeding, gedrag en bewegen. Met als uitgangspunt om deze interventies structureel te verankeren in het curriculum van het basisonderwijs.

 

Een Blerickse aftrap

Op woensdag 13 april stonden honderd enthousiaste scholieren van basisschool De Harlekijn te trappelen van ongeduld. Met een heerlijk lente zonnetje aan een strakblauwe hemel beloofde het een inspiratievolle dag te worden. Het eerste ingrediënt -de lokaal geteelde tomaat- werd door de kinderen onder leiding van een echte chef-kok enthousiast omgetoverd tot een heerlijke bruschetta. Daarnaast bedachten zij hun eigen smakelijke tomatengerecht en kregen uitleg van Tasty Tom over hoe een tomaat groeit en bloeit.

 

Naast gezonde voeding werd er ook gezond bewogen. Zo fietsten de scholieren de door henzelf gekozen ingrediënten tot een smoothie, kregen zij onder begeleiding van een professionele instructeur een kickbox clinic en konden ze zich in het zweet werken tijdens de bootcamp! Afsluitend werd ook de grijze massa in beweging gezet tijdens de informatieve suikerquiz.

De ochtend vloog voorbij en de kinderen genoten zichtbaar van het ware spektakel op hun schoolplein. De Inspiratietour is een mooie aanzet en motivatie voor de school om de weg naar een Gezonde Basisschool van de Toekomst te vervolgen.

 

Gezonde samenwerking

De Inspiratietour is een project wat tot stand is gekomen uit een samenwerking tussen Stichting ‘Wat kies jij?’, Kokkerelli en KERNgezond. Zij willen gezamenlijk bijdragen aan het worden van de Gezondste Regio. Stichting 'Wat kies jij?' wil alle 280.000 inwoners van Noord-Limburg inspireren, informeren en activeren tot het maken van gezonde keuzes om zo de gezondste regio van Europa te worden.

 

Middels de Inspiratietour worden de bovenbouw kinderen van de basisschool bereikt. Binnen de tour worden de expertises van Kokkerelli (voeding) en KERNgezond (bewegen) gebundeld tot één zintuigelijk feest. Zo worden de kinderen op inspirerende wijze meenomen in de wereld van gezonde voeding en gezond bewegen. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd meer leren over hun eigen gezondheid. Door gezonde activiteiten zelf te beleven en te ervaren, maken kinderen deze kennis zich meer eigen. Dit stelt ze in staat om nu maar ook op latere leeftijd, gezonde en duurzame keuzes te maken.

 

De volgende Inspiratietour vind op 18 mei plaats op basisschool De Klimop in Nieuw-Bergen.

Foto's 

Meer weten? 

Erik Joosten

Projectmanager

Neem contact op