Op dinsdagochtend 12 april was tophandballer Nick de Kuyper (Herpertz Bevo HC) te gast op basisschool Het Spick in Beesel.

 

In het kader van de KERNgezond-pijler ‘gezond gedrag’ gaf Nick een gastles genaamd ‘De Held’. De leerlingen van de leerjaren 5 en 6 zaten met spanning te wachten op zijn komst. Na een voorstelronde waarin de kinderen alles mochten vragen was het tijd om met het thema aan de gang te gaan.

 

De kinderen begonnen met het maken van een woordweb waarbij ze opschreven waar ze aan dachten bij gezond gedrag. Daarna volgde het onderdeel ‘opstekers en afbrekers’. Nick vertelde over een normale dag uit zijn leven, met daarin allemaal negatieve opmerkingen verwerkt. Als hij gaat handballen krijgt hij te horen ‘jullie zullen toch wel verliezen’ enz. Bij elke negatieve opmerking kreukten de kinderen een blaadje één keer. Aan het einde hadden ze een geheel gekreukt blaadje voor zich liggen. Daarna vertelde Nick hetzelfde verhaal nogmaals maar dan alleen maar positieve opmerkingen erin. Bij elke positieve opmerking mochten de kinderen het blaadje één keer galdstrijken. Aan het einde van het verhaal lag er een gladgestreken blaadje waarin de kreuklijnen nog te zien waren. Nick gebruikte dit blaadje als metafoor voor vervelende opmerkingen. Hoe vaak je daarna ook sorry zegt ze hebben invloed op iemand en raken iemand. De boodschap was dat kinderen na moesten denken voordat ze wat zeiden, iedereen moeten laten meedoen en aardig moeten zijn voor elkaar.

 

De kinderen waren het daar roerend mee eens. De ochtend werd afgesloten met een handtekening van Nick en een leuke groepsfoto.

Foto's 

Meer weten? 

Janiek Hendrikx

Projectmanager

Neem contact op